Inhoudsopgave
Bereken wat regenwater opvangen betekent voor jou:
Wat is een regenwaterfilter?
Een regenwaterfilter is een apparaat dat regenwater reinigt voordat het wordt opgeslagen of gebruikt. Deze filters verwijderen bladeren, zand, vuil en andere onzuiverheden die met het regenwater meekomen. Het filtratieproces begint met een groffilter dat grote deeltjes zoals bladeren en takjes opvangt. Vervolgens stroomt het water door een fijnere filter laag die zand en stof verwijdert. Hierdoor wordt het regenwater schoon en geschikt voor toepassingen zoals tuinieren of toiletspoeling. Sommige systemen, voor toepassingen waar het regenwater een hogere kwaliteit moet hebben, bevatten ook een actieve kool en UV-filter om geurstoffen en micro-organisme weg te halen. Het gebruik van regenwater in plaats van drinkwater verlaagt de waterkosten en beschermt het milieu.
Vragen over een regenwaterfilter plaatsen?
Neem contact met ons op. We helpen je graag!
Waarom een regenwaterfilter plaatsen?
Het plaatsen van een regenwaterfilter kent veel voordelen. Door regenwater op te vangen en het te filteren kan kostbaar drinkwater vervangen worden door dit gefilterd regenwater bij diverse toepassingen. Zo kan het gebruikt worden voor:
Kostenoverwegingen en besparingen
Het installeren van een regenwaterfiltersysteem brengt initiële kosten met zich mee, waaronder de aanschaf van het filter, de benodigde materialen en de installatiekosten. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de grootte van het systeem en de complexiteit van de installatie. Echter, de investering verdient zich op de lange termijn terug doordat je aanzienlijk bespaart op de waterrekening. Door regenwater te gebruiken voor alleen al de toiletspoeling en je wasmachine, wordt de vraag naar duur drinkwater al met ca. 40% verminderd. Het regenwaterfiltersysteem biedt niet alleen financiële voordelen, maar ook milieuwinst door efficiënter gebruik te maken van natuurlijke hulpbronnen. Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen? Bereken dan nu je voordeel!
Benut u alle mogelijkheden van regenwater?
Neem contact met ons op en ontdek wat er allemaal mogelijk is.
Wat is er nodig om een regenwaterfilter te plaatsen?
Je hebt verschillende gereedschappen en materialen nodig om een regenwaterfilter te installeren. Als je het plaatsen van een regenwaterfilter liever aan een installateur overlaat, zal de installateur deze materialen en gereedschappen zelf meebrengen.
Benodigde materialen en gereedschappen
Naast de voor de hand liggende regenwaterfilter zelf, is er ook een meetlint nodig om nauwkeurig te werk te gaan. Daarnaast ook een zaag om het nodige snijwerk uit te voeren. Onderdelen vast zetten wordt met een boor, schroeven, klemmen en beugels gedaan. Om de verbinding tussen de leidingen en de filters af te dichten, worden afdichtingsmaterialen zoals siliconenkit of rubberen pakkingen gebruikt. Dit voorkomt lekken en zorgt voor een waterdichte installatie.
Meer weten over de benodigde materialen en gereedschappen?
Stel je vraag en lees verder. Je ontvangt binnen 24 uur antwoord van een specialist.
Hoe wordt een regenwaterfilter geplaatst?
GEP is enkel de producent van de systemen en installeer ze niet zelf. De exacte installatie wijze zal dus iets kunnen verschillen afhankelijk van de installateur. De basis, die we hieronder geven, is echter doorgaans hetzelfde.
Kies een geschikte locatie
Een installateur kiest de juiste locatie voor regenwaterfilters door eerst de dakoppervlakte en de stroomrichting van het regenwater te analyseren. Ze bepalen waar de meeste regen wordt opgevangen en waar de regenpijp het toegankelijkst is. Vervolgens controleren ze de afstand van de opslagtank of infiltratievoorzieningen ten opzicht van de leidingen. De installateur zorgt ervoor dat de locatie voldoende ruimte biedt voor onderhoud en schoonmaak van de filters. Ze houden ook rekening met eventuele obstakels en zorgen ervoor dat het filter op een stevige, stabiele ondergrond wordt geïnstalleerd. De juiste locatie ligt dus echt aan je persoonlijke situatie. Heb je vragen over wat het handigst is in jouw geval? Onze experts helpen je graag!
Voor het installeren van regenwaterfilter
Voor de installatie van een regenwaterfilter moet de leiding goed schoongemaakt zijn, zodat er tijdens de installatie geen vuil in de weg zit. Ook moet de leiding op de goede plek worden afgezaagd.
Installeer het regenwaterfilter
Er zijn verschillende soorten regenwaterfilters die op verschillende manieren geïnstalleerd moeten worden. De specifieke installatie-instructies worden meegeleverd met het desbetreffende regenwaterfilter, maar over het algemeen moet je de leiding op de juiste plaats doorsnijden en het filter ertussen plaatsen. Vaak is er een bypass nodig om overtollig water af te voeren.
Test het systeem
Om er achter te komen of je regenwater filter systeem goed werkt, moet het systeem getest en geïnspecteerd worden. Dit doe je door eerst met een visuele inspectie te zoeken naar scheuren, verstoppingen of lekken in de leidingen, filters en opslagtank. Daarna moet je een functionele test uitvoeren door water door de leidingen te laten stromen. Zo zie je of het water soepel door het systeem beweegt en of de filters effectief vuil tegenhouden.
Veelgemaakte fouten bij het plaatsen van een regenwaterfilter
Er zijn strenge regels waar de fabrikant en installateur zich aan moeten houden en dus gaat een installatie van een regenwatersysteem eigenlijk zelden fout. Iets wat we wel vaker zien is dat een systeem niet goed loopt en problemen veroorzaakt wanneer de kwaliteit van de apparatuur onder de norm zit. Deze verouderde of simpelweg slechte apparatuur wordt verkocht aan niets vermoedende klanten. Let er daarom altijd op of dat het regenwaterfilter dat je aanschaft gecertificeerd is door KIWA, dan weet je zeker dat het aan alle eisen voldoet en ben je verzekerd van een betrouwbaar systeem.
Vragen over de veiligheid van onze systemen?
Neem contact met ons op. We beantwoorden al je vragen!
Onderhoud van het regenwaterfilter na plaatsing
Bij regenwaterfilters die niet zelfreinigend zijn, is regelmatig onderhoud essentieel om je regenwateropvangsysteem optimaal te laten functioneren en problemen te voorkomen. Controleer eerst op ophopingen van bladeren of ander vuil in de groffilters. Dit vuil kan meestal eenvoudig met de hand worden verwijderd. Voor hardnekkiger vuil gebruik je een borstel of een sterke waterstraal. Sommige filters zijn moeilijker bereikbaar; voor deze kun je een mild reinigingsmiddel gemengd met water gebruiken. Zorg er ook voor dat je regelmatig de afdichtingen rondom de filters en leidingen controleert om lekkages te voorkomen. GEP biedt voor de Trident filters ook een zelfreinigend systeem aan wat de nodige onderhoudsfrequentie aanzienlijk verminderd.
Geïnteresseerd in een automatische filterreiniger?
Neem contact met ons op. Je ontvangt binnen 24 uur antwoord van een specialist.
Conclusie van GEP: Regenwaterfilter plaatsen
Vragen over een regenwaterfilter plaatsen?
Neem contact met ons op. We helpen je graag!
FAQ Regenwaterfilter plaatsen
Een regenwaterfilter wordt meestal geplaatst tussen de regenpijp en regenwatertank. De beste locatie hangt af van het type filter en de specifieke situatie van je regenwatersysteem. Het is belangrijk dat de filter gemakkelijk toegankelijk is voor onderhoud.
Voor het filteren van regenwater tot bruikbaar water is er een combinatie aan filters nodig om de waterkwaliteit beter te maken. Hoe hoger de waterkwaliteit moet worden, hoe meer filters er nodig zijn. En hoog de waterkwaliteit moet zijn, ligt aan de toepassing. Een goede combinatie filters voor een hoge waterkwaliteit bestaat uit een groffilter, fijnfilters, een actievekool filter en een UV-filter.
Het plaatsen van een regenwaterfilter kan in principe zelf worden gedaan met de juiste instructies en gereedschappen, maar je moet wel een beetje handig zijn. Voor complexere installaties of als je niet zeker bent van je doe-het-zelf skills, is het verstandig om een professional in te schakelen om problemen te voorkomen.
Bij het kiezen van een regenwaterfilter moet je letten op onder andere de filtercapaciteit, het type filtermedia, de onderhoudsvereisten en de compatibiliteit met je huidige systeem. Overweeg ook of je het waard vindt om een zelfreinigend filter accessoire erbij aan te schaffen, dit kan namelijk het onderhoud aanzienlijk verminderen. Ook is het belangrijk om te controleren of het product KIWA-gecertificeerd is, zo weet je zeker dat het filter aan de nodige kwaliteitsnormen voldoet.
Regenwater Experience Center in Gorinchem
Je kunt de filters, tanks en pompen zien en ervaren in Gorinchem. Maak gerust een afspraak en zie het met eigen ogen.
Klantenservice van 8.30 uur tot 17.00 uur
We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, systemen of oplossingen.
One Stop Shop
GEP biedt een totaaloplossing. Dus rechtstreeks kopen bij diegene die engineert en produceert.
Eigen servicedienst
GEP heeft een eigen servicedienst om te ondersteunen bij projecten, inbedrijfnames, service en onderhoud.
Neem contact op met GEP
Wil je ook regenwater opvangen? Of heb je behoefte aan informatie, advies of een systeem op maat? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag! en je ontvangt van ons een offerte voor jouw specifieke watersysteem.