Regenwaterfilters: Alles wat je moet weten

Alles wat je moet weten over regenwaterfilters vind je op deze pagina, verschillende soorten filters voor regenwater en regenwatergebruik.

YouTube video

Wat is een regenwaterfilter?

Een regenwaterfilter is een apparaat dat wordt gebruikt om regenwater te zuiveren voordat het wordt opgeslagen. Regenwaterfilters verwijderen bladeren, vuil, zand en andere onzuiverheden die met regenwater kunnen worden meegevoerd.

basis werking van een trident regenwater filter
basis werking van een regenwater filter in een regenwater tank

Basiswerking van regenwaterfilters

Het zuiveren van regenwater werkt simpelweg door regenwater door een reeks filters te laten stromen. Eerst vangt een groffilter groter afval zoals bladeren en takjes op, daarna gaat het water door een fijnere filterlaag die zand en stof verwijdert. Sommige filters, zoals een driedelige regenwaterfilter, hebben ook een koolfilter om geuren en chemicaliën te verwijderen. Zo wordt het regenwater schoon en is het klaar voor gebruik, bijvoorbeeld voor in de tuin of voor het toilet. Het gebruik van regenwater in plaats van drinkwater bespaart water, verlaagt de waterrekening en beschermt het milieu.

Filtering processen

Er zijn verschillende filtering processen. Zo heb je bijvoorbeeld mechanische filtratie, waarbij het regenwater door fysieke filters geleid wordt en chemische filtratie, waarbij de verontreinigingen worden verwijderd door middel van chemische reacties. Deze filtering processen verschillen in de manier waarop ze onzuiverheden uit het water halen, maar zorgen beide voor een hogere water kwaliteit. Meestal wordt er een combinatie van verschillende filtering processen gebruikt, omdat de één toch net wat andere dingen elimineert dan de ander. Door gebruik te maken van verschillende regenwaterfilters krijg je dus optimale filtratie, zodat het regenwater klaar is voor huiselijk gebruik.

Vragen over regenwaterfilters?

Neem contact met ons op. We helpen je graag!

Hemelwaterverordening amsterdam adviseur fred prins gepwater

Voordelen van het gebruik van regenwaterfilters

Regenwaterfilters zijn apparaten die regenwater filteren en zuiveren voordat het in een opslagtank of infiltratiesysteem terechtkomt. Ze kunnen vuil, bladeren en andere verontreinigingen uit het water verwijderen, waardoor de waterkwaliteit verbeterd. Dit schone water kan vervolgens voor diverse doeleinde worden gebruikt als vervanging voor drinkwater

Minder uitgeven aan drinkwater

Het gebruik van regenwaterfilters om schoon regenwater te krijgen voor huiselijk gebruik kent veel voordelen. Het filteren van regenwater is bijvoorbeeld ideaal voor het besproeien van tuinen, het doorspoelen van toiletten en het wassen van je kleding. Zo wordt je afhankelijkheid van het drinkwaternetwerk aanzienlijk vermindert en worden je waterkosten verlaagd, want regenwater kost niks.

Regenwater filteren voor duurzaamheid

Door gebruik te maken van gefilterd regenwater draag je bij aan een duurzamere wereld. De vraag naar waardevol drinkwater wordt verminderd door regenwater te benutten voor toepassingen zoals tuinbesproeiing en toiletspoeling. Zeker nu dat de klimaatverandering zorgt voor steeds minder water op lange termijn, is het uiterst belangrijk om te besparen op het drinkwater. Daarnaast wordt het energieverbruik en de CO2-uitstoot van het proces dat drinkwater verkrijgt verlaagd, door regenwater te gebruiken voor niet-drinkbare toepassingen. Zo draagt regenwatergebruik bij aan een verantwoorde en duurzamere toekomst.

Minder belasting van het rioleringsstelsel

Een ander probleem dat de klimaatverandering met zich meebrengt zijn de steeds frequentere stortbuien die vallen. Het rioolstelsel kan deze intensieve regenbuien niet altijd even goed verwerken, wat kan leiden tot overstromingen. Door regenwater op te vangen, verminderen we dit risico. Het water dat anders door de riolering zou worden afgevoerd, wordt nu opgeslagen in grote ondergrondse tanks. Dit verlicht de druk op het rioleringssysteem en voorkomt zo wateroverlast.

Verbetering van waterkwaliteit

Regenwaterfilters verbeteren de kwaliteit van het opgevangen regenwater door vuil tegen te houden. Om regenwater schoon genoeg te krijgen voor gebruik in huis en tuin, zijn er verschillende soorten regenwaterfilters nodig. Wat grovere filters, bijvoorbeeld, houden ook grover vuil tegen, zoals bladeren en takjes. De fijnere filters houden op hun beurt weer de fijnere deeltjes tegen, zoals stof en zand. En met een regenwaterfilter UV kunnen zelfs schadelijke micro-organismen uit regenwater gezuiverd worden. Door de juist combinaties van regenwaterfilters toe te passen, kan je de waterkwaliteit zodanig verbeteren dat het bruikbaar is voor huis en tuin gebruik.

Benut jij alle mogelijkheden van regenwater?

Neem contact met ons op en ontdek wat er allemaal mogelijk is.

Eric specialist en adviseur van Gepwater

Welke soorten regenwaterfilters zijn er?

Om je opgevangen regenwater goed te filteren, heb je verschillende regenwaterfilters nodig. De keuze voor een specifiek type filter hangt af van de gewenste waterkwaliteit en de omgeving waarin het systeem wordt geïnstalleerd. De waterkwaliteit moet bijvoorbeeld hoger zijn als je er ook mee wil koken, dan als je er alleen je tuin mee wil besproeien.

Ondergrondse regenwaterfilters

Ondergrondse regenwaterfilters zuiveren regenwater voordat het in een ondergrondse opslagtank terechtkomt. Ze werken door het regenwater door meerdere filtratielagen te leiden, waarbij grof vuil eerst wordt verwijderd, gevolgd door fijnere deeltjes en chemisch afval. Een nadeel van een ondergrondse regenwaterfilter is dat de installatie complexer en duurder kan zijn dan bovengrondse systemen, en toegang voor onderhoud moeilijker is. Een belangrijk voordeel van ondergrondse filters is daarentegen dat ze uit het zicht geplaatst worden en ook ruimtebesparend zijn. Dit maakt ze onder andere ideaal voor stedelijke gebieden en tuinen met weinig bovengrondse ruimte.

trident filter GEP
zwarte ondergrondse regenwaterfilter
productie ondergrondse regenwaterfilters GEP

Inbouw regenwaterfilters

Een ander type regenwaterfilters zijn inbouw regenwaterfilters. Deze filters worden direct in de regenpijp of bij de waterinlaat van de opslagtank geplaatst. Ze werken door het regenwater te filteren terwijl het door de regenpijp stroomt, waarbij grof vuil en kleinere verontreinigingen worden verwijderd. Enkele voordelen van deze filters zijn dat ze eenvoudig te installeren en te onderhouden zijn, en dat ze in bestaande regenpijpsystemen kunnen worden ingebouwd. Doordat inbouwfilters toegankelijk zijn, is het onderhoud en regelmatige inspecties van deze regenwaterfilters eenvoudiger. Een nadeel van de inbouwfilters is echter dat ze beperkt kunnen zijn in hun filtratiecapaciteit in vergelijking met andere regenwaterfilters.

trident regenwaterfilter in regenwatertank met denksel
blauwe regenwaterfilter in een regenwater tank
trident regenwaterfilter in regenwatertank zonder denksel

Filters van verschillende materialen

Het is verstandig om filters van hoge kwaliteit aan te schaffen, aangezien deze minder snel kapot gaan. Onze regenpijpfilters bevatten roestvrij staal (RVS), een duurzaam en corrosiebestendig materiaal dat zorgt voor een lange levensduur en nauwkeurige filtratie van fijne deeltjes. Daarnaast bevatten onze filters koper, dat corrosiebestendig is en antimicrobiële eigenschappen heeft, wat bacteriegroei tegengaat. Zowel koper als RVS zijn sterke en duurzame metalen. Ook gebruiken we zink, dat als beschermlaag dient voor andere metalen, waardoor de duurzaamheid van het filter wordt verlengd. Tot slot bevatten onze filters polyvinylchloride (PVC), dat geschikt is voor langdurig contact met water en goedkoper is in productie en installatie, wat het ideaal dus voor huishoudelijke filtratiesystemen.

ingezoomd op trident filterplaat
Trident 325 regenwaterfilter rooster

Regenwatertankfilters

Door het regenwater te zuiveren voordat het de opslag binnenkomt, zorgen regenwatertankfilters voor schoner water van hogere kwaliteit. Deze filters verwijderen bladeren, vuil en andere verontreinigingen die via de regenpijp worden meegevoerd. Regenwatertankfilters hebben vele voordelen. Zo verbeteren ze niet alleen de waterkwaliteit, maar verminderen ze ook onderhoudskosten van de tank en verlengen ze de levensduur van het regenwatersysteem. Door verontreinigingen te verwijderen, beschermen ze ook pompen en andere apparatuur tegen beschadiging. Bij GEP hebben we verschillende regenwatertankfilters ontwikkeld op basis van de Trident™ filtertechnologie, zoals de Trident 150 regenwaterfilter en de Trident 325 regenwaterfilter. Deze tankfilters beschermen regenwatersystemen tegen vuil, minimaliseren onderhoud en bevorderen duurzaam watergebruik.

Regenwaterputfilters

Regenwaterputfilters zijn ontworpen om regenwater te zuiveren voordat het in een ondergrondse put wordt opgeslagen. Ook deze filters verwijderen vuil, bladeren en andere verontreinigingen, waardoor het water schoner en veiliger wordt voor huishoudelijk gebruik. Door vuil te verwijderen, beschermen ze huishoudelijke apparaten tegen verstoppingen en slijtage, wat leidt tot een langere levensduur. Bovendien verminderen regenwaterputfilters de onderhoudsbehoeften van de put, doordat er minder verstoppingen van opgehoopt vuil ontstaan, wat weer zorgt voor lagere onderhoudskosten.

Tussendoor ‘n vraag over de verschillende type filters?

Stel hem en lees verder. Je ontvangt binnen 24 uur antwoord van een specialist.

Hemelwaterverordening amsterdam specialist lianne gepwater

Waar kan je regenwater voor gebruiken?

  • Tuin en/of plantsoenen besproeien

  • Toiletten doorspoelen

  • Kleding wassen in de wasmachine

  • Woning of bedrijfspand koelen in de zomermaanden

  • Woning of bedrijfspand verwarmen in de wintermaanden

  • Thermische warmte opslaan als bron voor warmtepompen

  • Gebruik van kostbaar drinkwater verminderen

  • Belasting op riool verminderen en zo wateroverlast helpen te voorkomen

Toepassingen in huis en tuin

Gefilterd regenwater kan veilig worden gebruikt voor de toiletspoeling, het wassen van kleding, en de tuinbesproeiing. Sterker nog, gefilterd regenwater bevat minder kalk dan drinkwater, waardoor het zelfs nog beter is dan drinkwater om te gebruiken voor deze toepassingen. Daarnaast kan het gefilterd regenwater ook gebruikt worden om een woning of bedrijfspand te koelen of te verwarmen. Dit alles vermindert de afhankelijkheid van drinkwater, bespaart kosten en bevordert milieubewustzijn door het hergebruik van natuurlijke hulpbronnen mogelijk te maken.

toilet doorspoelen met regenwater
stickers boven wc waarschuwen om het regenwater niet te drinken

Slim omgaan met regenwater

In het dagelijks leven kan je dus voor diverse toepassingen, zoals de wc-doorspoelen en de wasmachine, drinkwater vervangen door gefilterd regenwater. Met de regenwatersystemen van GEP kan je bijna 50% besparen op je drinkwaterverbruik en kan je zelfs regenwater filteren naar drinkwater. Zo ga je slim om met regenwater voor de natuur én voor je portemonnee.

Meer weten over alle mogelijkheden van regenwater?

Neem contact met ons op. We helpen je graag!

Stijn, de specialist vor uw vragen over regenwater opvangen en te verpompen, de regenwaterpomp specialist

Hoe kies je het juiste regenwaterfilter?

De juiste regenwaterfilter(s) uitkiezen kan lastig zijn. Hier zijn een paar dingen waar je op moet letten voordat je er een aanschaft. Mocht je er na het lezen nog steeds niet uitkomen, vraag dan gerust advies aan een van onze experts.

regenwaterfilters op pallet
voorraad trident 150

Overweeg de capaciteit

Bij het kiezen van de juiste regenwaterfilter op basis van capaciteit, zijn er verschillende overwegingen die je moet maken. Bladafscheiders zijn effectief voor grof vuil zoals bladeren, maar hebben een lagere capaciteit en kunnen snel verstopt raken. Deze regenwaterfilters hebben dus geregeld onderhoud nodig. Bij gaasfilters varieert de capaciteit afhankelijk van de poriegrootte van het gaas. Zelfreinigende filters bieden doorgaans een hoge capaciteit en efficiëntie doordat ze automatisch reinigen, waardoor ze continu schoon water leveren zonder onderbrekingen. Het is belangrijk om te bepalen hoeveel water je wil opvangen en zuiveren, zodat je de juiste filter kiest die past bij jouw behoeften en omstandigheden.

Denk aan de filternauwkeurigheid

Welke filter je nodig hebt, hangt af van welk vuil er uit het water verwijderd moet worden. Om de optimale waterkwaliteit van regenwater te krijgen zijn er altijd meerdere filtersoorten nodig. Het regenwater wordt altijd eerst gefilterd op grof vuil en daarna op steeds kleiner vuil. Ben je op zoek naar een manier om van het grovere vuil af te komen, dan moet je denken aan bladvangers ,groffilters of regenpijp filters. Deze regenwaterfilters hebben een relatief grote poriegrootte en houden voornamelijk bladeren en takjes tegen. Filterbakken bieden meerdere filters in één en houden dus wat groter en wat fijner afval tegen. Het ligt dus aan jouw specifieke eisen wat voor regenwaterfilters er het best bij jou passen.

gaasfilter
trident filter
driedelige filter

Meer tips voor het kiezen van het juiste filter

Voordat je een regenwaterfilter aanschaft is het belangrijk om te weten hoe groot je dakoppervlakte is, zodat we ongeveer weten hoeveel regenwater je regenpijp in zal stromen. Daarnaast is het handig om een schatting te maken van de hoeveelheid afval die in je regenpijp zou kunnen vallen. Staan er bijvoorbeeld bomen rondom je huis of zijn er geen bomen in de buurt? Dit zal invloed hebben op de hoeveelheid bladeren die in je regenpijp terechtkomen. Daar boven op komen er ook nog factoren zoals beschikbare ruimte en budget bij kijken.  Al met al is het nog best wat om over na te denken. Heb je vragen of kom je er niet uit? Wij helpen je graag verder!

Heb je liever advies van een expert?

Stel je vragen hier. Je ontvangt binnen 24 uur antwoord van een specialist.

Hemelwaterverordening amsterdam adviseur fred prins gepwater

Installeren van een regenwaterfilter

Het is belangrijk om te benadrukken dat GEP alleen de systemen produceert en deze niet zelf installeert. De exacte installatieprocedure kan variëren per installateur, maar de basis, zoals we hieronder toelichten, zal over het algemeen hetzelfde zijn.

regenwatersysteem onder de grond
regenwaterfilter in regenwatertank

Locatie voor de regenwaterfilter bepalen

Waar moet je een regenwaterfilter plaatsen? Het bepalen van de juiste locatie is essentieel voor optimale filtratie. Een groffilter moet dicht bij waar het water opgevangen wordt geplaatst worden, om zo snel mogelijk van het grotere vuil af te komen. Daarnaast moet deze op een bereikbare plek zitten, omdat het regelmatiger onderhoud vereist. Na de groffilters komen de fijnere filters. Het is belangrijk dat deze voor de opslagplaats van het regenwater zitten, zodat het water schoon opgeslagen kan worden. In situaties met beperkte ruimte of complexe dak structuren kunnen deskundigen van GEP helpen de meest geschikte plaats te bepalen. Zo ben je verzekerd van een effectief regenwateropvangsysteem dat zowel functioneel als kostenefficiënt is.

Installeren van het filter

Voor de installatie van regenwaterfilters heb je verschillende materialen en gereedschappen nodig, zoals het regenwaterfilter, een zaag, meetlint, schroeven, klemmen, beugels en afdichtingsmaterialen (siliconenkit of rubberen pakkingen). Meet eerst de leiding en zaag deze door op de gewenste plek. Boor gaten voor de bevestigingsschroeven en gebruik afdichtingsmaterialen om de verbindingen waterdicht te maken. Draag handschoenen en een veiligheidsbril voor bescherming. Meet de diameter van de leiding en kies een geschikte locatie. Bevestig het filter stevig met klemmen of beugels en zorg ervoor dat alle verbindingen goed zijn afgedicht om lekken te  voorkomen. Specifiekere instructies worden bij aankoop geleverd op papier.

regenwatersysteem ondergronds naast muur met regenpijpen
ondergronde regenwaterfilter met kunststof tank
regenwatersysteem met kunstof regenwater tank en ondergrondse regenwaterfilter

Testen van je regenwatersysteem

Om zeker te weten dat alles van je regenwateropvangsysteem naar behoren functioneert, moet het systeem getest en gecontroleerd worden. Dit kan je doen door defecten in eerste instantie met het oog te zoeken. Check bijvoorbeeld voor scheuren, verstoppingen of lekken in de leiding, filters en opslagtank. Daarna kan je een functionele test uitvoeren door water door de leiding te laten stromen. Zo kan je zien of het goed door het systeem loopt en of de filters effectief zijn in het tegenhouden van vuil. Periodieke controles, onderhoud en tijdig regenwaterfilters vervangen voorkomen vuilophoping en zorgen ervoor dat je regenpijpfilter optimaal werkt, waardoor je regenwateropvangsysteem efficiënt en schoon blijft voor langdurig gebruik.

Tussendoor ‘n vraag over infiltratie van regenwater?

Stel hem en lees verder. Je ontvangt binnen 24 uur antwoord van een specialist.

Eric specialist en adviseur van Gepwater

Onderhoud en reiniging van het regenwaterfilter

Bij niet zelfreinigende regenwaterfilters is het belangrijk om je regenwaterfilter regelmatig te onderhouden, zodat je regenwateropvangsysteem optimaal blijft werken. Dit doe je door allereerst te controleren op ophopingen van bladeren of ander vuil in de groffilters. Als dit gevonden wordt, kan het vaak vrij makkelijk met de hand verwijderd worden. Hardnekkiger vuil kan met een borstel of een harde waterstraal worden verwijderd. Sommige filters zijn wat moeilijker bereikbaar. Voor die filters kan je gebruik maken van een met water gemengd mild reinigingsmiddel om het zo schoon te maken. Om er voor te zorgen dat er geen lekkages ontstaan, is het ook nodig om af en toe de afdichtingen rondom de filters en de leidingen te controleren.

two trident rainwater filters with automatic cleaning mechanisms
the outside of a trident rainwater filter with automatic cleaning mechanisms
top view of a trident rainwater filter with automatic cleaning mechanisms

Conclusie van GEP: Regenwaterfilters

Het regenwaterfilter is één van de eenvoudigste onderdelen van een regenwatersysteem maar het is wel het belangrijkste onderdeel! Met een slecht regenwaterfilter krijg je een slechte waterkwaliteit of te weinig regenwater in je regenwatertank.

Let goed op het effectieve filteroppervlak en let ook goed op het filtermateriaal. Een regenwaterfilter met een lamellen filterplaat heeft een hoger rendement en verstopt minder snel. Dat scheelt veel onderhoud. Let ten slotte ook op het hoogteverschil tussen invoer en uitgang van het regenwaterfilter. Dat scheelt graafwerk omdat de regenwatertank dan minder diep hoeft.

Laat je dus goed informeren welk type regenwaterfilter het beste bij jouw type gebouw past.

Vragen over regenwaterfilters?

Neem contact met ons op. We helpen je graag!

Hemelwaterverordening amsterdam adviseur fred prins gepwater

Eigen showroom

Advies over regenwater opvangen? Kom naar de GEP-showroom in Gorinchem. Maak een afspraak voor een adviesgesprek.

Eigen productie

Productie van GEP-producten geschiedt grotendeels in eigen huis, zo kunnen we hoge kwaliteit garanderen en flexibel zijn naar uw wensen.

Grote voorraad

“De beste raad is voorraad”. Dus we houden ons voorraadpeil dusdanig hoog zodat we je orders altijd snel kunnen leveren.

Snelle levering

GEP levert uit eigen voorraad en beschikt over eigen vervoer, dus zijn je systemen en producten voor de Hemelwaterverordening Amsterdam altijd snel leverbaar.

Eigen servicedienst

GEP heeft een eigen servicedienst om je te ondersteunen bij projecten, inbedrijfnames, service en onderhoud.

Hoge kwaliteit

Ervaring, kwalitatieve productontwikkeling en een hoogwaardige productie bieden je KIWA-, Belgaqua en DVGW gecertificeerde producten.

Bezoek het GEP Experience Center

regenwater opvangen experience center GEP Gorinchem 900

Wil je regenwater opvangen maar eerst een goed beeld verkrijgen van alle verschillende regenwatersystemen, regenwaterfilters, tanks en pompen? Bezoek dan het regenwater experience center van GEP in Gorinchem, dat geeft een goed beeld van de mogelijkheden voor regenwater. Het is een “must see” voor iedereen die regenwater wil opvangen en gebruiken. Je kunt daar ook veel verschillende regenwaterfilters zien, sommige zelfs in werking.

YouTube video

Regenwater opvangen doe je met GEP

Wil je echte producten zien die regenwater opvangen? Bezoek dan het regenwater experience center van GEP.

Stijn, de specialist vor uw vragen over regenwater opvangen en te verpompen, de regenwaterpomp specialist

FAQ Regenwaterfilters

Wat kost een regenwaterfilter?

De kosten van een regenwaterfiltratiesysteem variëren afhankelijk van de grootte, complexiteit en de kwaliteit van de componenten. De totale kosten omvatten de initiële aankoop, installatie en lopende onderhoudskosten. Wilt u weten hoeveel regenwaterfilters jou zou kosten, vraag dan een offerte aan.

Hoe vaak moet ik een regenwaterfilter vervangen?

Regenwaterfilters van GEP zijn ontworpen voor duurzaamheid en efficiëntie. Over het algemeen moeten eenvoudige filters elke 6 maanden tot een jaar worden vervangen, afhankelijk van de gebruiksintensiteit en de hoeveelheid opgehoopt vuil. Geavanceerdere filters, zoals roestvrijstalen of zelfreinigende filters, kunnen langer meegaan en vereisen minder frequent onderhoud, vaak slechts één keer per jaar.

Waar plaats je een regenwaterfilter?

Een regenwaterfilter van GEP wordt meestal geïnstalleerd tussen de regenpijp en de opslagcontainer, zoals een regenton of ondergrondse tank, worden geplaatst om ervoor te zorgen dat het water schoon is voordat het wordt opgeslagen. Een regenwaterfilter kan ook worden geplaatst bij de regenpijp of dakgoot, waar het regenwater wordt opgevangen. GEP biedt verschillende modellen die geschikt zijn voor diverse installatielocaties en toepassingen.

Zijn regenwaterfilters ook geschikt voor drinkwater?

Niet alle regenwaterfilters zijn geschikt voor het zuiveren van regenwater tot drinkwaterkwaliteit. Specifieke filtersystemen, zoals actieve koolfilters en omgekeerde osmose (RO) systemen, zijn nodig om regenwater veilig te maken voor consumptie. Het is belangrijk om te kiezen voor een filter dat specifiek ontworpen is voor drinkwaterzuivering en om regelmatig de kwaliteit van het gefilterde water te testen.

Regenwater Experience Center in Gorinchem

Je kunt de filters, tanks en pompen zien en ervaren in Gorinchem. Maak gerust een afspraak en zie het met eigen ogen.

Klantenservice van 8.30 uur tot 17.00 uur

We staan je graag te woord bij vragen over onze producten, systemen of oplossingen.

One Stop Shop

GEP biedt een totaaloplossing. Dus rechtstreeks kopen bij diegene die engineert en produceert.

Eigen servicedienst

GEP heeft een eigen servicedienst om te ondersteunen bij projecten, inbedrijfnames, service en onderhoud.

Neem contact op met GEP

Wil je ook regenwater opvangen? Of heb je behoefte aan informatie, advies of een systeem op maat? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag! en je ontvangt van ons een offerte voor jouw specifieke watersysteem.

    Stel je vraag over regenwater opvangen: